dinsdag 24 februari 2015

Geen uitweg uit Griekse crisis

Het komt vaak voor dat landen die financiële steun ontvangen alleen maar armer worden in plaats van rijker. Griekenland heeft sinds het begin van de schuldcrisis in 2010 al honderden miljarden euro’s steun en schuldverlichting gekregen van de EU, maar toch is in vijf jaar tijd het inkomen per hoofd in Griekenland met meer dan 20 procent gedaald. De schuld van de Griekse overheid is in 2012 voor een groot deel kwijt gescholden door de EU, maar de Griekse overheidsschuld is desondanks als percentage van het nationale inkomen nu ongeveer even hoog als in 2010.
Zijn de Grieken soms luier geworden door de steun? Het is bekend dat bezuinigingen doorvoeren en belastingen verhogen in Griekenland moeizame bezigheden zijn. Veel rijke Grieken ontduiken de belasting en de privatisering van overheidsbedrijven, uitgevoerd op last van de EU, legt diezelfde rijke Grieken geen windeieren. Zij nemen die bedrijven voor een appel en een ei over. De overheid zelf is zeer bedreven in het manipuleren van statistieken.
Maar de werkloosheid van 25 procent van de beroepsbevolking en een jeugdwerkloosheid van 50 procent en het veel lagere inkomen van de gemiddelde Griek zijn echt. De huidige Griekse regering vindt dat doorgaan met het extreme bezuinigingsbeleid betekent dat Griekenland economisch nog verder van de rest van de EU afdrijft. Op den duur is Griekenland dan niet meer in de eurozone te handhaven, maar geen enkel lid van de eurogroep wil dat een land de euro vervangt door een eigen munt. Dus moet, volgens de Griekse regering, opnieuw een deel van de Griekse schuld worden kwijt gescholden. De ‘tegenspelers’ in de EU denken dat bezuinigingsbeleid wel samen kan gaan met economisch herstel en het aflossen van de schuld door Griekenland. Vooral Duitsland heeft meermalen aangekondigd dat Griekenland geen financiële hulp meer zal krijgen als het afgesproken bezuinigingsbeleid door Griekenland niet wordt doorgezet.
In de eurogroep ligt er nu toch een compromis: Griekenland zal de komende vier maanden alsnog financiële hulp krijgen, maar geen schuldverlichting en de Grieken moeten een aanzienlijk overschot op het overheidsbudget handhaven. De handreiking is dat de Grieken nu zelf mogen beslissen welke economische hervormingen zij willen doorvoeren. Griekenland moet zich op eigen houtje uit het moeras trekken. Het is al lang duidelijk dat de Grieken dat niet kunnen. Hier wreekt zich ook dat er op EU-niveau geen beleid is om de kwakkelende economie in de EU aan te jagen. De EU-landen laten stimuleringsbeleid aan de Europese Centrale Bank (ECB) over, terwijl dat niet de taak van de ECB is. De rijke Europese landen, waaronder Nederland en Duitsland, zouden dat moeten doen, maar ze laten het afweten. Daarmee is een uitweg uit de Griekse crisis nog ver weg.

Verschenen op 20 februari 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten